De huizenmarkt lijkt niet onder de corona situatie te lijden. Vele sectoren hebben al last van de pandemie, maar in Nederland werden er massaal nieuwe huizen gekocht. Is het wel verstandig om nu een huis te kopen? In dit artikel kan je het antwoord vinden en daarnaast kunt je ook enkele tips lezen!

Heeft de corona pandemie effect op de woningverkoop? 

Een ding is zeker: hypotheken hanteren strengere acceptatieregels voor woningzoekende. Er wordt veel scherper naar je inkomen en financiële situaties gekeken. Mensen met een tijdelijk contract en zzp’ers komen vooral in aanmerking met deze nieuwe maatregelen. Alhoewel valt het effect tot nu toe mee. Er is nog geen last van de strengere regels ondervonden. 

De gezondheid van de woningmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen in maart is ineens toegenomen. Dit viel in het begin van de lockdown. Ondanks dit is de rust in de woningmarkt wedergekeerd. ‘De piek in de hypotheekaanvragen werd niet door een groter aantal verkopen veroorzaakt’ meldt het Nederlandse Vereniging van Makelaars. Een hoop mensen sloten snel hun bestaande hypotheek over door de gevreesde stijging van de hypotheekrente. 

Tips voor de huizenjagers in de corona tijd

Als je de mogelijkheid hebt om een huis te kopen, dan is dit het juiste moment om dat te doen. Dat komt door de rente die historisch laag staat. De lage rente zorgt ervoor dat je nog goedkoper een huis kan kopen dan dat je het huurt. Er zijn zelfs hypotheekverstrekkers die sinds augustus 2020 de rente meer hebben verlaagd. De huizenmarkt is dus absoluut nog niet geraakt door de afschuwelijke pandemie! De gouden tip is dus om met een hypotheekadviseur te praten om de beste mogelijkheden uit te zoeken!

Kan je niks in je eigen regio vinden? Verder weg kijken is dan misschien ook een optie. Buiten de Randstad kijken kan je misschien een extra kamer of een grotere tuin opleveren. Je krijgt in andere woorden meer voor hetzelfde bedrag.

Hoe pak ik het aankopen van een huis het slimst aan?

Nog een gouden tip is om met de aankoopmakelaar te overleggen bij het bieden op een huis. Het hoogste bod hoeft niet gelijk het beste bod voor de verkoper te zijn. Schakel een expert in die jou kan helpen met de juiste tactieken in te schakelen en toe te passen. Het is ook belangrijk dat je financiën in orde zijn. Zo kun je snel schakelen als het nodig is. Het komt erop neer dat duidelijkheid aantrekkelijker voor de verkoper is dan het hoogste bod. Een snelle oplevering of zekerheid zorgt voor een betere onderhandelingspositie.

Bent op zoek naar een makelaar voor de verkoop of aankoop van uw woning? Neem dan contact met ons op!