Per 1 januari hoeven starters die voor het eerst een huis kopen, geen overdrachtsbelasting meer te betalen. De belasting bedraagt nu nog maar 2 procent van de koopsom. Starters zullen per 1 januari maar liefst 5000 euro besparen bij een koopwoning van 250.00 euro! Hoe duurder, des te meer geld starters zullen besparen!

Bij starters, wordt de overdrachtsbelasting kwijtgescholden, bij het kopen van een eigen woning.  

Door middel van deze maatregel wil het kabinet de vastgelopen woningmarkt enigszins nivelleren. Voor jongeren zijn in de minderheid als het gaat om de statistieken van het kopen van huizen. Dit komt doordat beleggers grote hoeveelheden panden kopen, vooral in metropoolregio’s. Hierdoor heeft het kabinet besloten op de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhoeven van 2 naar 8 procent. 

Kopen van een tweede huis

Bij het kopen van een tweede woning, waarin de koper zelf niet gaat wonen, wordt het tarief verhoogd naar een overdrachtsbelasting van 8 procent. 

Hiernaast gaat het kabinet gaat de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden verhogen van 6 naar 8 procent. 

In maart werd er een motie ingediend om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen, door coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. ChristenUnie leider Gert-Jan Seger luidde: “Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen.” Ook werd er uitgesproken dat particuliere beleggers de kansen van starters op de koopmarkt ontnemen. Dit wordt gebaseerd op de handeling van het doorverkopen en verhuren van huizen voor een veel duurdere prijs dan de inkoopprijs.  

Bent op zoek naar een makelaar voor de verkoop of aankoop van uw woning? Neem dan contact met ons op!