Puntenwaarderingsstelsel berekening

De meeste huiseigenaren zijn goed op de hoogte van de regelgeving rond het Woningwaarderingsstelsel. Toch zijn er op detailniveau vaak nog onduidelijkheden en dan vooral m.b.t. het aantal punten dat een woning precies waard is en of er sprake is van een verplichtte aanvraag van huisvestingsvergunning.

Het puntensysteem geeft de kwaliteit van de huurwoning in punten weer. Het puntensysteem heet ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS). Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Het is mogelijk om de puntentelling door The Real Estate Company te laten uitvoeren. Wij werken samen met ervaren en deskundige partners die de puntentelling van uw woning snel en op professionele wijze kunnen berekenen. In tegenstelling tot vele andere partijen, kunnen wij de puntentelling binnen een week leveren.  

Met de puntentelling van uw woning bent u ook meteen op de hoogte of het aanvragen van een huisvestingsvergunning verplicht is voor uw woning. Dit is een vergunning die een nieuwe huurder moet aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst met deze vergunning of de woning past bij het inkomen van de huurder. Op het niet aanvragen van een (indien verplichte) huisvestingsvergunning staan hoge boetes voor de huurder en de huiseigenaar.

Het energielabel is zeer bepalend voor de puntenwaarde. Hoe duurzamer uw huis is, hoe hoger de waardering is en hoger de huur wordt bepaald. Door kleine aanpassingen te maken aan uw woning zoals bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas en zonnepanelen wordt de waardering van uw energielabel hoger en kunt u dus ook meer huur vragen. The Real Estate Company verzorgt ook verbouwingen en renovaties om uw woning te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Lees hier meer over de mogelijkheden. 

Vanaf januari 2022 januari mag uw woning niet gepubliceerd worden als u bij aanvang van de verkoop geen energielabel aanlevert. Heeft u het label niet? The Real Estate Company helpt u graag met het aanvragen van een energielabel voor uw woning. Wij werken samen met gecertificeerde energieadviseurs die deskundig en snel te werk gaan. Lees hier voor meer informatie.